Ratkaisu moneen

Sähköautot tuovat ilmastonmuutosta aiheuttaviin liikenteen päästöihin ratkaisun. Samalla iskulla ne ratkaisevat kuitenkin myös monta muuta suurta ongelmaamme.

Kaupunkien ilmansaasteet

Suuri osa kaupunkien ilmansaasteista on peräisin pakoputkista. Ikävimpiä ovat pakokaasujen pienhiukkaset, jotka aiheuttavat syöpää ja hengityselinsairauksia. Sähköautossa ei ole pakoputkea.

Öljyn- ja bensiinin aiheuttamat ympäristövahingot

Öljykuljetukset aiheuttavat tiuhaan ympäristökatastrofeja pitkin maailmaa. Autojen öljy- ja bensiinivuodot levittävät yllättävät määrät myrkyllisiä aineita maaperään ja pohjavesiin. Sähköauto ei käytä myrkyllisiä polttoaineita.

Öljyvarojen ehtyminen

Kohtuuhinnalla hyödynnettävät öljyvarat riittävät arvioiden mukaan noin 20-40 vuotta nykyisellä kulutusvauhdilla. Tosiasiassa etenkin Kiinan ja Intian talouskasvu kiihdyttää kulutusta ja nopeuttaa öljyvarojen hiipumista. Mitä vähemmän raaka-ainetta, sen kalliimpi polttoaine. Olisiko järkeä siirtyä jo hyvissä ajoin kolme kertaa halvempaan "polttoaineeseen", eli sähköön?

Öljysodat

Öljyn maailmanpoliittinen merkitys on valtava. Sotia on ennenkin käyty energiavarojen ehtymisen vuoksi. Nykyään monen konfliktin taustalla on öljyn (ja muiden fossiilisten polttoaineiden) hallinta. Sähköautolla ajamalla et ole osaltasi kiristämässä konflikteja kriisiherkillä maailmankolkilla.

Riippuvaisuus tuontienergiasta

Harva oivaltaa, että olemme tällä hetkellä täysin riippuvaisia tuontiöljystä. Jos öljyhanat ehtyisivät, pysähtyisi meillä miltei kaikki liikenne ja sen myötä tavarakuljetukset sekä elintarvikkeiden jakelu. Jos sen sijaan lisäisimme ripeästi uusiutuvan energian tuotantoa (vesi-, tuuli-, hake-, biojäte- ja aurinkoenergia) ja tuottaisimme itse autojemme "polttoaineen", myös öljydollarit jäisivät kotimaahan.

Haluatko tietää lisää polttomoottoriautoilun synneistä?

Lue: Tamminen, Terry - Lives per gallon: the true cost of our oil addiction

Ellei toisin mainittu, tämän sivun sisällön lisenssi on Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License